Atunci când vorbim despre lentile în domeniul opticii, ele sunt reprezentate ca fiind piese realizate dintr-un material transparent (sticlă sau material plastic), cu două suprafețe opuse, în general curbe. Se folosesc singure ori împreună cu alte piese similare pentru a concentra sau diverge lumina și pentru a forma imagini ale obiectelor.
Lentilele se bazează pe fenomenul de refracție a luminii, reprezentată prin schimbarea direcției de propagare a acesteia la trecerea dintr-un mediu transparent în altul.

Lentila de noapte Z Night
Lentila de noapte Z Night este produsă de compania japoneză Menicon. Este o lentilă specială ce se aplică pe globul ocular seara, pentru perioada somnului, corectând astfel miopia și astigmatismul încât pe timpul zilei te poți bucura de o vedere clară fără ochelari (ori cu dioptrii mai mici) sau chirurgie.
Pe perioada somnului, purtarea unei astfel de lentile pentru 6 respectiv 8 ore, conduce la modelarea blândă a corneei, astfel încât vederea va rămâne clară după îndepărtarea acesteia.
Pe scurt: metoda de remodelare a corneei prin intermediul lentilelor de noapte Z se numește orthokeratologie.

Aceasta utilizează lentilele de noapte, lentile de contact, cu ”geometrie inversă”, lucru ce conduce la aplatizarea corneei și reduce prin acest mod puterea de focalizare a ochiului, reducând miopia.
Principiul de funcționare a lentilei de noapte
Lentila Z Night trebuie utilizată în fiecare noapte pentru a putea menține corneea aplatizată. Altfel miopia va reveni la stadiul dinaintea tratamentului.
Partea centrală a lentilelor de noapte Z night, se așează mult mai aproape de suprafața ochiului în comparație cu o lentiă de contact de corecție ori cosmetică. În acest mod, Z Night execută o presiune ușoară asupra epiteliului cornean fără să atingă corneea, realizând acest mecanism doar prin intermediul filmului lacrimal care protejează ochii.

Avantajele lentilei de noapte:
- Vedere clară pe timpul zilei;
- Alternativă pentru chirurgia refractivă;
- Metodă reversibilă și non-invazivă;
- Confort sporit;
- Tratament nedureros, fără alergii sau senzații neplăcute;
- Nu apare senzația de ochi uscat.
- Oxigenare maximă a corneei datorită materialului Z Night/Toric ultrapermeabil la oxigen;
Dezavantajele lentilei de noapte:
- Este obligatorie respectarea instrucțiunilor medicului oftalmolog ori a optometristului specializat în orthokeratologie;
- Vizitele periodice la cabinet;
- Respectarea regulilor de igienă prescrise de producător;
- Pacienții cu inflamații, patologii oculare, insuficiență gravă de lacrimi, nu pot purta aceste lentile.
Procedură și evaluare
Pacientul este supus unui examen oftalmologic complet, ce include și o topografie corneană. Topograful cornean realizează hărți ale ochiului folosind mii de puncte; prin acest procedeu permite medicului să proiecteze lentila specializată pentru fiecare ochi in parte.
Lentila de noapte se produce cu ajutorul unui soft care preia datele din topografia corneană și realizează arhitectura viitoarei lentile.
După adaptarea inițială, pacientul va reveni la control după prima noapte, o saptamână mai târziu, o lună și apoi după trei luni.
Îngrijire și precauții

Fiecare lentilă Z Night este depozitată într-o soluție apoasă care trebuie eliminată imediat după deschidere iar lentila trebuie clătită cu soluție Menicare Plus.
Săptămânal se recomandă utilizarea unei soluții de curățare intensivă. Firma producătoare recomandă Menicon Progent.
Înainte de fiecare aplicare se îndepărtează machiajul, dacă este necesar, se curăță bine fața și mâinile.
După golirea recipientului de păstrare, acesta se clătește cu soluție; de altfel se recomandă înlocuirea acestuia o dată la trei luni.
Pentru orice disconfort, pacientul se adresează de urgență medicului oftalmolog.
Pentru mai multe informații, te rugăm să ne contactezi telefonic la numărul 0786.065.987 sau pe adresa de e-mail contact@opticspa.ro.
Intră AICI și apasă butonul de Follow pentru a fii la curent cu toate noutățile și reducerile săptămânale.